Kuchnia brazylijska  

 

Strona główna  

Kuchnia

 

Dania Przepisy TOP 5

 

 

                                

  Coxinha

To taki popularny przysmak podawany w brazylijskich knajpach, chociaż podobno znany i często

 spotykany jest również w Portugalii.

 To rozdrobnione kawałki kurczaka z różnymi dodatkami (np. twarożkiem) zamknięte w cieście wykonanym na bazie bulionu.

Często podawany w kształcie małych udek (stąd nazwa).

Coxinha de galinha jest po prostu niesamowicie pyszna!

 

 

 

 

 

 

          Pastel

Jest to król przekąsek na rynkach brazylijskich. Najczęstsze opiłki to mielona wołowina,

 ser, serca z palmy lub krewetek, ale wyspecjalizowane sklepy mają każdy smak.

Twórczość nie kończy się, ponieważ menu zawiera też słodkie opcje, takie jak czekolada, banan,

 jabłko i nadzienia z pasty z guawy. ciasto takie samo dla wersji pikantny

 

 

 

 

 

 

 

Brigadeiro

 To pyszne czekoladowo-mleczne ciasto powstało w 1940 roku na cześć Eduarda Gomes’a, brazylijskiego polityka i żołnierza, tytułowego „Brygadzisty alias Brigadeiro” (to właśnie jego przydomek stał się nazwą dla ciasta). Brigadeiro jest chyba najbardziej znaną i lubianą słodkością każdego Brazylijczyka. Słodkie, intensywnie czekoladowe, dodające energii i natychmiast podnoszące poziom cukru we krwi.
No i oczywiście poprawiające humor, bo jak wiadomo wszystko, co czekoladowe radzi sobie z tym najlepiej.

 

 

 

 

 

 

 

 

                      ROMEU E JULIETA (BRAZYLIJSKI ROMEO I JULIA)

Podobnie jak gwieździste kochanki, połączenie smaku w tym brazylijskim przepisie Romea i Julii to idealne połączenie.

 Słony, miękki ser i słodka pasta z guawy łączą się w tym wyjątkowym i prostym daniu, które może służyć jako deser lub przystawka.