Kuchnia brazylijska  

 

Strona główna  

Kuchnia

 

Dania Przepisy TOP 5

 

 

Kuchnia brazylijska to feeria smaków i bogactwo składników.

Dominują tutaj przede wszystkim potrawy mięsne, a także dodawane do nich różnorodne sosy.

 Kuchnia ta dzieli się na pięć odłamów kulinarnych, które dotyczą poszczególnych regionów Brazylii.

 Rejony te mają swoje własne tradycje, a każdy z nich zaskakuje także odmiennymi smakami.

 

 

 

Tradycyjnym daniem tego kraju jest pełen aromatu gulasz z dodatkiem fasoli,

 papryczek, czosnku i suszonego mięsa. Mowa tu o feijoada completa.

Równie popularna jest sopa de palmito, czyli zupa z palmowych serc.

 

 

Co ciekawe mieszkańcy Brazylii kochają słodkie przekąski. Będąc tu na wakacjach

 warto spróbować takich pyszności jak cajuzinho, czyli kulki z orzechów ziemnych, czekolady

oraz beijinhos de coco– kuleczki z żółtek jajek. Przed posiłkiem natomiast najczęściej

podaje się napoje z alkoholem, takie jak wódka z soku z trzciny cukrowej, czyli caipirinhe.
 

 

 

Kuchnia brazylijska jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Oprócz słodkości bowiem,

 czy dań mięsnych spożywa się tu dużą ilość owoców tropikalnych takich jak kakaowce,

 mango czy kokosy. Do dań często dodaje się także suszone owoce morza, a w szczególności krewetki.

Istotnym składnikiem kuchni brazylijskiej jest maniok – po wysuszeniu uzyskuje się z niego mąkę, która jest podstawą wielu potraw.

 

 

Będąc w Brazylii warto także spróbować sarapatelu – składa się on z pomidorów,

 cebuli oraz papryki, a jego bazą jest mięso wieprzowe lub wołowy, jak również brazylijskiego bigosu.
 

 

 

Kraj pełen słońca, radości i muzyki kusi także smakowitymi daniami. Kuchnia brazylijska bowiem jest

 tak różnorodna, że każde podniebienie znajdzie tu coś dla siebie.

Co ciekawe możemy się tu spodziewać wysokiej jakości mięsa, bowiem bydło hodowane jest w naturalnych warunkach – wśród traw i

 świeżego powietrza. Owoce, czy słodkości także potrafią zachwycić.