Kuchnia brazylijska  

 

Strona główna  

Kuchnia

 

Dania Przepisy TOP 5

 

 

Korniszon z limonką i sushi z ananasem? W Brazylii wszystko jest możliwe, bowiem kuchnia brazylijska

to właściwie konglomerat różnych kuchni. Przede wszystkim kuchni portugalskiej, ale także niemieckiej,

holenderskiej i kuchni czarnej Afryki. Wpływ tej ostatniej najwyraźniejszy jest w stanie Bahia, w którym

były i są największe uprawy kawy i kakaowca. Niezwykłe, niespotykane w Europie owoce, specyficzne

dania będące połączeniem wpływów indiańskich, portugalskich i afrykańskich – to kwintesencja kuchni

brazylijskiej, która zachwyca smakiem, sposobem podania i jest tak urozmaicona, że każdy smakosz

znajdzie w niej coś dla siebie.

 

 

 

 

Kuchnia brazylijska słynie przede wszystkim z obfitości podawanych posiłków.

W sztuce kulinarnej Brazylijczyków dominują mięsa i niezbędne do ich serwowania sosy.

Sosy przyrządzane w Brazylii mają intensywne saki i

często są pikantne a nawet bardzo pikantne. Brazylijczycy nie przepadają zaś za pikantnymi daniami.

 Głównym sposobem przygotowywania posiłków jest w Brazylii grillowanie. Grilluje się w każdym zakątku Brazylii

 od Rio Grande Do Sul, przez Rio De Janeiro, Sao Paulo, Mato Groso i dorzecza Amazonii aż do Rio Grande Do Norte.

Na grillu podsmaża się praktycznie wszystko, od wszelkiego rodzaju mięs, przez ryby do owoców. 

 

 

 

 

W kuchni brazylijskiej są wykorzystywane wszystkie rodzaje mięsa począwszy od wieprzowiny, a kończąc na drobiu.

 W czasie posiłków można przebierać w różnorodności dań, można wszystkiego próbować,

 jednak nawet i na to może nie wystarczyć miejsca w żołądku.

Wszystkie mięsa przed podaniem są oczywiście marynowane w odpowiednim sosie, który nadaje miękkości oraz zapachu.

 

 

 

 

Kontakt

marysialorenc@wp.pl