Strona główna |
|
Dania | Przepisy | TOP 5 |
Coxinha
To taki popularny przysmak podawany w brazylijskich knajpach, chociaż podobno znany i często
spotykany jest również w Portugalii.
To rozdrobnione kawałki kurczaka z różnymi dodatkami (np. twarożkiem) zamknięte w cieście wykonanym na bazie bulionu.
Często podawany w kształcie małych udek (stąd nazwa).
Coxinha de galinha jest po prostu niesamowicie pyszna!
Pastel
Jest to król przekąsek na rynkach brazylijskich. Najczęstsze opiłki to mielona wołowina,
ser, serca z palmy lub krewetek, ale wyspecjalizowane sklepy mają każdy smak.
Twórczość nie kończy się, ponieważ menu zawiera też słodkie opcje, takie jak czekolada, banan,
jabłko i nadzienia z pasty z guawy. ciasto takie samo dla wersji pikantny
Brigadeiro
To
pyszne czekoladowo-mleczne ciasto powstało w 1940 roku na cześć Eduarda Gomes’a,
brazylijskiego polityka i żołnierza, tytułowego „Brygadzisty alias Brigadeiro”
(to właśnie jego przydomek stał się nazwą dla ciasta). Brigadeiro jest chyba
najbardziej znaną i lubianą słodkością każdego Brazylijczyka. Słodkie,
intensywnie czekoladowe, dodające energii i natychmiast podnoszące poziom cukru
we krwi.
No i oczywiście poprawiające humor, bo jak wiadomo wszystko, co czekoladowe
radzi sobie z tym najlepiej.
ROMEU E JULIETA (BRAZYLIJSKI ROMEO I JULIA)
Podobnie jak gwieździste kochanki, połączenie smaku w tym brazylijskim przepisie Romea i Julii to idealne połączenie.
Słony, miękki ser i słodka pasta z guawy łączą się w tym wyjątkowym
i prostym daniu, które może służyć jako deser lub przystawka.