Kuchnia brazylijska  

 

Strona główna  

Kuchnia

 

Dania Przepisy TOP 5

 

1. Feijoada completa

Danie narodowe i punkt obowiązkowy każdego wyjazdu do Brazylii. Feijoada to rodzaj gulaszu, w skład którego wchodzi czarna fasola i różnego rodzaju mięsa i podroby (np. wieprzowe ozory, uszy, golonka). Podaje się ja najczęściej z ryżem, sałatką i farofą (prażona i zasmażana mąka z manioku) → Cena: 35 R$  (ok. 45 zł).

 

2. Sanduiche de carne

W Brazylii polecam spróbować kanapek z wołowiną, zarówno w postaci suszonego mięsa, jak i roast lub corned beefu. Dodatkowo w Sao Paulo kultowym miejscem jest targ Mercado Municipal, na którym warto spróbować osławioną kanapkę z mortadelą → Cena: 22 R$ (18 zł).
 

 

3. Coxinha (de galinha)

Rodzaj brazylijskiego krokieta. Panierowana i smażona w głębokim oleju przekąska (salgadinhos) składająca się z rozdrobnionego mięsa kurczaka, czasem też posiekanego ugotowanego jajka, pietruszki i cebuli. Nasza przewodniczka w Rio twierdziła, że bez tej przekąski nie może odbyć się żadne ważne brazylijskie przyjęcie. Trudno zweryfikować, ale na pewno na co dzień, bez problemu do kupienia na ulicy i w barach fast food. Coxinha sprzedawana jest na sztuki, pojedynczo lub w zestawach np. 6 szt → Cena: 3,5-6 R$ za 1 szt. (ok. 4-7 zł).

 

 

4. Panquecas com tapioca

Naleśniki z tapioki czyli placki z mączki produkowanej z miękiszu bulw korzeniowych manioku. Bezglutenowa alternatywa dla naszych naleśników. Można je jeść na słodko lub wytrawnie. Najpopularniejsze brazylijskie wkłady to szynka i ser, mięso mielone, warzywa oraz na słodko: dżem z guawy, owoce i czekolada. Naleśniki można kupić na ulicy z wózka lub w tańszych barach → Cena: 10-15 R$ (ok. 12-18 zł)

 

5. Brigadeiro

Brazylijska wersja czekoladowej trufli zawierającej duża ilość kajmaku i czekolady/kakao. Pierwsza okrągła czekoladka powstała w 1940 roku, przygotowana na na cześć brazylijskiego polityka i żołnierza Eduarda Gomes’a (brygadzisty alias brigadeiro) → Cena: 5 R$ (ok. 8 zł).