Kuchnia brazylijska  

 

Strona główna  

Kuchnia

 

Dania Przepisy TOP 5

 

 

                           Coxinha de galinha 

Składniki: 2 piersi z kury, 20 dkg serka, np. ze szczypiorkiem, 2 kostki wołowe,

10 dkg masła, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, mąka pszenna, 3 jajka, bułka tarta, tłuszcz, sól, pieprz.
 

Przygotowanie: Piersi kury dokładnie umyć, odciąć co nam się nie podoba i włożyć do garnka,

razem z pokrojoną w spore kawałki cebulą, masłem, 3 ząbkami czosnku, kostkami, solą i pieprzem.

Gotować do miękkości. Ugotowanego kurczaka pokroić na malutkie kawałeczki, z bulionu odlać 3 szklanki i ostudzić.

 Do przestudzonego bulionu (stawiamy na ogień) dodać 3 szklanki mąki i dokładnie wymieszać. Zostawić do przestygnięcia.

 Przestygnięte ciasto wyjąć, dodać 2 żółtka i wyrobić. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie i klei się do rąk – dodać mąkę.

Ciasto rozwałkować (trochę grubiej niż na pierogi) i szklanką wycinać kółka, na każdy krążek nakładać

porcję kurczaka i serka, zlepić na kształt trójkąta lub bałwanka. Obtoczyć w 2 białkach, które nam

pozostały i 1 całym jajku, dodać sól i pieprz, można dodać kapkę mleka, następnie w bułce tartej.

 Smażyć w głębokim oleju.

 

 

 

 

                               Feijoada

 

Składniki: różne rodzaje mięsa wieprzowego: po pół kilograma

kiełbasy wieprzowej i polędwicy,

kilka plastrów bekonu lub boczku itp., przyprawy: liść laurowy, pieprz, sól, cebula oraz suszony czosnek, olej, ok. 400 g czarnej fasoli.


Przygotowanie: Fasolę koniecznie namoczyć dzień wcześniej i zostawić w

wodzie na całą noc, a następnego dnia osączyć, zalać świeżą woda i ugotować

 do miękkości, co powinno zająć od 30 min. do około godziny. Po ugotowaniu odlać wodę i osuszyć fasolę.
Wziąć duży garnek, taki, żeby swobodnie zmieścił całą potrawę.

Wlać do niego tłuszcz i rozgrzać go, a następnie wrzucić na niego fasolę oraz przyprawy,

a także pokrojoną w półplasterki cebulę. Całość należy pogotować około kwadransa, a następnie odstawić z ognia.

 

 

 

 

Vatapa

 

Składniki: 1 bagietka lub ciabatta namoczona w wodzie (ok. 200 g), 2 łyżki masła orzechowego,

 500 g ugotowanych krewetek, 400 ml mleka kokosowego, 100 ml oleju palmowego,

 posiekana pietruszka, 1 cebula, posiekana, 3 ząbki czosnku, drobno posiekane,

1 łyżeczka startego imbiru, sól i pieprz.


Przygotowanie: W blenderze połączyć wszystkie składniki z wyłączeniem krewetek.

 Wlać powstałą masę do rondla i gotować około 20 min. na wolnym ogniu do czasu, aż powstanie gęsty krem. Dodać krewetki i gotować dodatkowe

 10 min. Na koniec udekorować pietruszką.