Strona główna |
|
Dania | Przepisy | TOP 5 |
Coxinha de galinha
Składniki: 2 piersi z kury, 20 dkg serka, np. ze szczypiorkiem, 2 kostki wołowe,
10 dkg masła, 1
cebula, 3 ząbki czosnku, mąka pszenna, 3 jajka, bułka tarta, tłuszcz, sól,
pieprz.
Przygotowanie: Piersi kury dokładnie umyć, odciąć co nam się nie podoba i włożyć do garnka,
razem z pokrojoną w spore kawałki cebulą, masłem, 3 ząbkami czosnku, kostkami, solą i pieprzem.
Gotować do miękkości. Ugotowanego kurczaka pokroić na malutkie kawałeczki, z bulionu odlać 3 szklanki i ostudzić.
Do przestudzonego bulionu (stawiamy na ogień) dodać 3 szklanki mąki i dokładnie wymieszać. Zostawić do przestygnięcia.
Przestygnięte ciasto wyjąć, dodać 2 żółtka i wyrobić. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie i klei się do rąk – dodać mąkę.
Ciasto rozwałkować (trochę grubiej niż na pierogi) i szklanką wycinać kółka, na każdy krążek nakładać
porcję kurczaka i serka, zlepić na kształt trójkąta lub bałwanka. Obtoczyć w 2 białkach, które nam
pozostały i 1 całym jajku, dodać sól i pieprz, można dodać kapkę mleka, następnie w bułce tartej.
Smażyć w głębokim oleju.
Feijoada
Składniki: różne rodzaje mięsa wieprzowego: po pół kilograma
kiełbasy wieprzowej i polędwicy,
kilka plastrów bekonu lub boczku itp., przyprawy: liść laurowy, pieprz, sól, cebula oraz suszony czosnek, olej, ok. 400 g czarnej fasoli.
Przygotowanie: Fasolę koniecznie namoczyć dzień wcześniej i zostawić w
wodzie na całą noc, a następnego dnia osączyć, zalać świeżą woda i ugotować
do miękkości,
co powinno zająć od 30 min. do około godziny. Po ugotowaniu odlać wodę i osuszyć
fasolę.
Wziąć duży garnek, taki, żeby swobodnie zmieścił całą potrawę.
Wlać do niego tłuszcz i rozgrzać go, a następnie wrzucić na niego fasolę oraz przyprawy,
a także pokrojoną w półplasterki cebulę. Całość należy pogotować około kwadransa, a następnie odstawić z ognia.
Vatapa
Składniki: 1 bagietka lub ciabatta namoczona w wodzie (ok. 200 g), 2 łyżki masła orzechowego,
500 g ugotowanych krewetek, 400 ml mleka kokosowego, 100 ml oleju palmowego,
posiekana pietruszka, 1 cebula, posiekana, 3 ząbki czosnku, drobno posiekane,
1 łyżeczka startego imbiru, sól i pieprz.
Przygotowanie: W blenderze połączyć wszystkie składniki z wyłączeniem krewetek.
Wlać powstałą masę do rondla i gotować około 20 min. na wolnym ogniu do czasu, aż powstanie gęsty krem. Dodać krewetki i gotować dodatkowe
10 min. Na koniec udekorować pietruszką.